Katalogfetisjisme – Tord Høivik

Tord Høivik, kjent i bibliobloggsfæren som Plinius har lagt ut hele foredraget sitt. Tradisjonelt har katalogen vært i sentrum.

Reklamer

 1. Bjørn

  Vet ikke om jeg vil ha et liv uten katalogen 🙂
  men jeg vil skille mellom katlogens to funksjoner.

  Det ene er som biliotekets bestandsoversikt, et husholdningssystem for hva et bibliotek som fysisk lokasjon har / eier.

  Men – det er ikke gitt at bibliotekets husholdningssystem er det vi skal presentere brukeren. Utfordringen da er hvordan vi skal oversette katalogen til et format som brukeren kan forstå og bruke. Så hvordan presenteres katalogens innhold til bruker? Og i hvilke sammenhenger skal innholdet presenters? Må brukeren komme til den enkelte katalog for å finne litteraturen – eller skla postene gjøres tilgjegelig på annet vis?

 2. Knut Hegna

  Syns det er rart at Høivik ikke har fått med seg hva målene med katalogen er eller kommenterer det. Man lager katalog fordi man ønsker å oppnå noe. Ikke bare som en oversikt over samlingen, for administrative formål (utlån).

  Det er nokså enkle konkrete mål vi snakker om, men det kreves noe for å oppnå dem. Målene er elegant formulert av Charles Cutter i 1904, reformulert av Lubetsky for femti år siden. Den siste (som jeg har merket meg) til å formulere dem, var Elaine Svenonius (The intellectual foundation of information organization, s.20 – 2000) i en kommentar til målformuleringen i rapporten FRBR.

  Skal vi holde på målene og dermed fortsette med katalogen? Eller kan målene oppnås på annet vis? Eller skal vi definere andre mål?

  At dagens edb-systemer for bibliotekkataloger ikke er gode nok, er en helt annen sak. Jeg tror absolutt på at andre ville få mer ut av katalogdataene om de fikk tilgang.

  Hilsen en katalog»fetisjist» som ser behovet for samlinger og kataloger daglig, i sitt møte med de elskede brukerne.

 3. Margunn

  Det er ikke bare 1 filial i Norge som fortsatt har kortkatalog. Hvertfall 1 kommune i Vest-Agder har det også.

 4. Knut Hegna

  Tagging.

  Forrige dagen var innleggene til Høivik og Hasle tagget med ordet «katalog». Nå er det endret til «kataloger». Kan den som endret det begrunne endringen?

 1. 1 P 211/06: Digital og sosial 2.0 - om katalogene « Plinius

  […] Første dag ga en bred innføring i mye av det som rører seg på 2.0-fronten. Dag to blir mer handlingsrettet. Fram til lunsj handler det om katalogene – og jeg holdt det første foredraget – om Katalogfetisjisme – en vurdering av katalogens betydning for bibliotekenes identitet (Bilde – Kortversjon – Fullstendig tekst). Teksten inkluderer de femten skarpe Taiga-tesene, som også ligger som eget dokument på Plinius. Videre tar Torkel Hasle (Bibliofil, bilde) for seg utfordringen til leverandørene og Thomas Brevik leder en paneldebatt om Bibliotekkatalog 2.0. I panelet opplyste Ole Husby at alle BIBSYS-poster vil bli gjort søkbare via Google (bra!) […]
Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s%d bloggere like this: